نخستین دسته از فلامینگوهای مهاجر وارد جزیره قشم شدند
رییس اداره محیط زیست شهرستان قشم گفت: با مساعد شدن هوا در بزرگ ترین جزیره ایرانی خلیج فارس کارشناسان این اداره در پایش های خود از جنگل های حرا نخستین دسته از فلامینگوهای مهاجر ورودی به سرزمین آب و آفتاب را مشاهده کردند.
به گزارش پایگاه خبری خبرقشم به نقل از ایرنا، شاهمراد جعفری افزود: این دسته از فلامینگوها که بیشتر آنها فلامینگوهای نابالغ هستند با پشت سر گذاشتن نواحی سردسیر سیبری و آسیای میانه در نیمکره شمالی به سوی نواحی گرمسیری جنوب به جزیره قشم مهاجرت کرده اند.
وی ادامه داد: دشت ها، مرداب های ساحلی کم عمق، سواحل گِلی، مانداب های حاصل از طغیان دریاچه ها و باتلاق ها مهم ترین زیستگاه فلامینگوها است.
رییس اداره محیط زیست شهرستان قشم توضیح داد: بیشتر فلامینگوهای مهاجر برای جوجه آوری به کلونی بومی خود، جایی که در آنجا بدنیا آمده اند، باز می گردند و شماری هم به جمعیت هایی در همسایگی خود می پیوندند.
فلامینگو پرنده ای با پاهای دراز، منقاری منحنی و گردنی بلند و خمیده بوده و از بدنی کشیده و پر و بالی به رنگ های سفید و صورتی برخوردار است.
هنگام پرواز، بال ها و گردن این پرنده کشیده و قدری پایین تر از سطح بدن قرار می گیرد و بال هایش ترکیب زیبایی از رنگ های سرخ و سیاه دارد و به آرامی راه می رود.
فلامینگوها به آرامی راه می روند و سر و منقار خود را در آب کم عمق فرو برده و بیشتر از حلزون و گیاهان آبی تغذیه می کنند.
این پرندگان از ۹۰ سانتی متر تا یک و نیم متر بلندی دارند و به صورت دسته جمعی و در دسته های چند هزار تایی زندگی و مهاجرت می کنند.
با شروع فصل سرما در عرض های شمالی کره زمین، بسیاری از گونه های مختلف پرندگان در جستجوی زیستگاه های گرمتر به جنگل های حرا مهاجرت می کنند که فلامینگوها از گونه های جالب توجه حرا هستند.
جالب توجه است که جغرافیا و همچنین فرهنگ مردم محلی در طول زمان زیستگاهی مناسب و امن برای پرندگان ایجاد کرده به طوری که دسته های پرندگان مهاجر هر ساله دوباره به قشم بر می گردند.
نزدیک به ۲۰ درصد پرندگان ایران به تناسب فصل در جزیره قشم حضور دارند و تاکنون بیش از ۱۰۰ گونه پرنده مهاجر و بومی در چهار فصل در زیستگاه های گوناگون این جزیره شناسایی شده اند که در فصول پاییز و زمستان عده و گونه پرندگان مهاجر بیشتر از نیمه گرم سال است.
زاد و ولد گونه های پرندگان زمینی قشم مورد استثنایی است و از ۳۵ گونه تشکیل شده است.
برخی گونه ها مثل جغد خالدار، چکاوک کویری و شهدخوار نیز به علت تعداد محدود آنها در ایران و خاورمیانه حائز توجه هستند.
وجود بسترهای بسیار مناسب شنی و گِلی و درختان حرا از لحاظ تغذیه تعداد زیادی از پرندگان مثل پلیکان پا خاکستری، کورمورانت بزرگ، هفت گونه از حواصیل ها و نوک پارویی، فلامینگوی بزرگ، ۲۵ گونه از پرندگان ساحلی، هفت گونه از کاکایی ها و ۱۰ گونه از پرستوهای دریایی اهمیت فراوانی دارد.
بهترین زمان پرنده نگری در جزیره قشم فصل های پاییز و زمستان است که پرنده شناسان و گردشگران داخلی و خارجی می توانند انواع پرندگان شاخص از جمله سسک گلو سفید بیابانی، شهد خوار، کمر کولی بزرگ، سسک بیابانی، نوک خنجری ابلق، سنگ چشم دم سرخ ترکستان، باکلان، کورکورسیاه، تیهو، اگرت ساحلی و پرستوی دریایی کاکلی بزرگ را از نزدیک مشاهده کنند.
ماهیخورک سینه سفید، سلیم خرچنگ خوار، کفچه نوک، پیغوی کوچک، تلیله سفید، سنگ گردان، زنبور خوار گلو خرمایی، فلامینگو، کاکایی هیوگلینی، سلیم خاکستری، ماهی خورک معمولی، حواصیل هندی، پلیکان پاخاکستری، چکچک ابلق خاوری، سبزه قبای هندی، چالق لق هندی، سنقر تالابی ماده، عقاب خالدار بزرگ، عقاب ماهی و عقاب شاهی از دیگر پرندگان شاخص جزیره قشم هستند.