محیط زیست

تولید طلای سبز در قشم توسط دانش‌بنیان‌ها

یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی با شناسایی نقطه قوت منطقه قشم در خصوص تولید جلبک، این جزیره را به قطب تولید ریزجلبک در سطح کشور تبدیل کرده است.

به گزارش پایگاه خبری خبرقشم به نقل از گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، جلبک‌ها غذای بسیاری از جانوران آبزی را تأمین می‌کنند و بعضی از آنها توسط انسان هم خورده می‌شوند. به علاوه جلبک‌ها با فتوسنتز اکسیژن بسیاری تولید می‌کنند. از جلبک‌ها همچنین در صنایع مختلف چون داروسازی استفاده می‌شود. این موجودات گیاه‌مانند از مواد مغذی مختلفی سرشار است و به همین دلیل به معدن طلای غذا شناخته می‌شود.

طرح ملی «تولید و تکثیر و پرورش گونه‌های مختلف ریزجلبک و فرآورده‌های مرتبط با آن» از جمله مأموریت‌های یک شرکت دانش‌بنیان در پارک زیست‌فناوری خلیج فارس قشم است. این شرکت با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در منطقه محروم و کمتر توسعه یافته غرب جزیره قشم تاسیس شده است و به دنبال آن است که این ظرفیت مهم منطقه را به فرصت اقتصادی بی‌نظیر تبدیل کند.

معین راستین، مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان اظهار داشت: طی سال های 95  تا 97 فاز تحقیق و توسعه بر روی استحصال دانش فنی تکثیر و پرورش ریزجلبکهای اسپیرولینا، کلرلا ولگاریس، نانوکلروپسیس، هماتوکوکوس و دونالیلا را به اتمام رسانیده و دارای کامل‌ترین بانک گونه‌های ریزجلبک موجود در خلیج فارس و کشور است. در سال های 98 و 99 نیز فاز پایلوت سایت قشم با تولید بیومس خشک اسپیرولینا را با موفقیت پشت سر گذاشته است. در سال 1400 با توسعه سطح زیرکشت و ایجاد زیرساخت‌های مورد نیاز وارد فاز صنعتی ( تولید 2.5 تن در ماه بزرگترین تولید کننده فعال در کشور ) در سایت قشم شده و موفق به اخذ تمام مجوزات سازمان غذا، دارو و استاندارد شده است.

وی افزود: همچنین مطابق ظرفیت تولید و تکثیر هدف‌گذاری شده در طرح توسعه این شرکت با راه‌اندازی مجموعه‌های جدید سطح زیرکشت، سهم قابل ملاحظه‌ای از نیاز داخلی را تامین و لزوم واردات نمونه های مشابه خارجی را مرتفع خواهد کرد.

راستین ادامه داد: همچنین شرکت با در اختیار داشتن یکی از بزرگترین خطوط فتوبیوراکتوری کشور و دارا بودن خط تولید با استاندارهای بین المللی توانایی تولید انواع ریزجلبک در شرایط کنترل شده و بهینه شده از مراحل اولیه پیش کشت تا رسیدن به پودر ریزجلبک با کمترین دخالت دست را دارد. ما در حال حاضر متمرکز بر روی تولید ریزجلبک هماتوکوکوس و ماده فوق العاده ارزشمند آستازانتین می باشیم که این ماده موثره یکی از مهمترین دستاوردهای علمی در زمینه زیست فناوری می باشد.

این کارشناس فناور، اظهار داشت: دونالیلا ریزجلبک تک سلولی سبز در سایزهای متنوع بوده  و طول آن 5 تا 25 میکرومتر و عرض آن 3تا13 میکرومتر است. این ریزجلبک برای حفظ بقای خود در محیط های دارای تابش نور خورشید شدید و درصد نمک بالا شروع به تولید و ذخیره کاروتنوئید هایی نظیر بتاکاروتن می کند، دو ترکیب اصلی محافظتی در این ریزجلبک بتاکاروتن ها و گلیسرول است. با توجه به اینکه بتاکاروتن ها، خواص آنتی اکسیدانی قوی دارند جهت محافظت این ریزجلبک در برابر اشعه های نور خورشید، گلیسرول برای محافظت در برابر فشار اسمزی بالا و حفظ عملکرد آنزیمی آن می باشد.

وی خاطر نشان کرد: بتاکاروتن یک رنگدانه زرد نارنجی است که در بسیاری از منابع طبیعی یافت می شود. علت رنگ قرمز و نارنجی این ریزجلبک، تولید مقادیر بالایی بتاکاروتن در آن است. این ریزجلبک به دلیل تولید مقادیر بالایی گلیسرول به عنوان منبع تجاری گلیسیرین پیشنهاد می‌شود.

 راستین تصریح کرد: جزیره قشم به لحاظ شرایط اقلیمی و دسترسی به منابع آب دریا از مستعدترین مناطق کشور جهت تکثیر و پرورش انواع گونه های ریزجلبک بوده و این شرکت با بالاترین میزان سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت ها، مصمم به تبدیل جزیره قشم به قطب تولید ریزجلبک در سطح کشور و منطقه است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا